Inteviu cu Maia Sandu

luni, 25 iulie 2016

Anunt

Sindicatul Liber Independent MIȘCAREA APEI va aduce la cunoștință dispariția prematura a VICEPREȘEDINTELUI SOLOMONESCU VICTOR. Acesta a decedat în dimineata zilei de vineri, 22.07.2016, în jurul orei 06.00, la numai 43 de ani. Colegii de la SC APA NOVA SA NU ÎL VOR UITA NICIODATĂ. 

Dragos C.  PANĂ

luni, 18 iulie 2016

Multiculturalismul Europei si Adrian Nastase

O stafie bântuie Europa, stafia multiculturalismului. Îmbrățișată, adulată și impusă cu agresivitate de stânga liberal-progresistă, această stafie a reușit să-și realizeze opera de a transforma Omul în Zombie, corp fără sufletul cu care s-a născut și cu care a fost sfințit prin botezul în scăldătoarea sacră a culturii și tradiției naționale.
Într-o dorință nebună de a se ridica împotriva naturii înainte de vremea sorocită, liberal-progresiștii au început să sape la distrugerea civilizației națiunilor libere, pentru a o înlocui cu surogatul ”multiculturalismului”, rezultat din amestecul de culturi și civilizații incompatibile dar amestecate într-un spațiu fără granițe, un nou Turn Babel al semeției tâmpe a oamenilor împotriva Firii și a Timpului.
Doar nebunii încearcă să amestece apa cu uleiul în speranța că vor obține o substanță omogenă. Iar Europa liberal-progresistă este nebunul bolnav al lumii care experimentează ilogic amestecul unor culturi a căror combinație reprezintă un butoi de pulbere cu fitilul aprins. Astăzi trăim coșmarul experimentului căruia îi lipsește butonul STOP. Povestea ucenicului vrăjitor incapabil să mai oprească vraja pe care a început-o a devenit realitate.
Spune fostul Ministru de Externe și Prim-Ministru al României, dl. Adrian Năstase că ”Europenii au fost mândri de perioada de […] pacea socială dar si cea ‘multiculturală’.
Domnia sa, un intelectual de excepție, își dovedește prin această ”mândrie” afișată că inspiră încă aerul tare al liberalismului-progresist care în mod agresiv a trecut la revoluționarea lumii și la distrugerea stabilității rezultată prin definirea statelor naționale.
Într-adevăr, astăzi, prin inconștiența lor criminală, liderii Europei cheamă milioane de oameni aparținând unei culturi a violenței să invadeze leagănul culturii și civilizației pentru a transforma și cultura milenară europeană întro cultură a violenței sub deviza ”multiculturalismului”.
Nu știu dacă stoparea acestei ”mișcări politice”, de o stupizenie și o gravitate rar văzută în întreaga istorie a omenirii, mai poate fi oprită prin instituirea unor granițe fizice între cele două spații culturale, dar oricum, sigur nu prin îndesarea lor în același spațiu comun european fără granițe.
În acest context, domnul Adrian Năstase deplânge ”destrămarea păcii în Europa” dar trage o concluzie, nu greșită, ci tendențios greșită afirmând că sărăcia și fanatismul religios ar cauza această criză sângeroasă și fără soluție aparentă.
Intenționat, domnia sa eludează tocmai implementarea forțată a multiculturalismului de către liderii europeni, deoarece această recunoaștere ar distruge bazele ideologice ale proiectului noii Europe care se va afla într-un permanent război pentru supraviețuire din cauza ciocnirii dintre civilizații total incompatibile.
Iar adepții amestecului de culturi au declanșat războiul ideologic între multiculturalismul internaționalist cu inventate valori decadente, împotriva conservatorismului-naționalist singura stavilă rămasă pentru apărarea statelor naționale și a tradițiilor naționale, culturale și creștine caracteristice civilizației și culturii europene.
Astăzi, atentatele islamismului terorist, deci ale ”celeilalte” culturi, dovedesc eșecul ”multiculturalismului” și necesitatea revenirii la ordinea naturală a lumii, la statele naționale.

Mircea Popescu
m.popescu@sbcglobal.net
Tel: 076-054-2833

joi, 7 iulie 2016

Forumul Administrației Publice Locale

Forumul Administrației Publice Locale s-a bucurat de prezența oficialilor români la cel mai înalt nivel și de o largă participare a reprezentanților administrației publice locale și ai structurilor asociative ale acestora: prefecţi, primari ai comunelor, orașelor și municipiilor, președinți ai consiliilor județene. Un interes la fel de mare au arătat ambasadorii, reprezentanții mediului academic și ai organizațiilor non-guvernamentale, invitați la eveniment.

 Forumul Administrației Publice Locale - transparență și un parteneriat durabil în relația cu Guvernul
Evenimentul este organizat de Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) la Palatul Parlamentului, în perioada 4-5 iulie 2016.
În deschiderea Forumului, prim-ministrul României Dacian Cioloș, viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, și președinții structurilor asociative ale administrației publice locale - Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Asociația Municipiilor din România și Asociația Comunelor din România, au vorbit despre importanța unui parteneriat transparent și durabil al Guvernului cu administrația publică locală.
În opinia prim-ministrului României, Dacian Cioloș, „pentru a avea politici publice bazate pe o înțelegere a nevoilor reale ale oamenilor, o administrație performantă, în serviciul cetățenilor, o guvernare deschisă și eficientă, este nevoie de un parteneriat durabil și transparent între guvern și autoritățile locale. La forumul de astăzi am deschis discuția despre proiecte de interes naţional, dar care, în acelaşi timp sunt şi de utilitate maximă la nivel local. Este și o oportunitate de dialog despre măsurile pe care le putem lua pentru a schimba lucrurile, pentru a face ca lucrurile să evolueze acolo unde ele nu funcţionează suficient de bine, pentru că, în mod cert, avem nevoie de schimbare. Aşa cum avem nevoie de schimbare şi de evoluţie în administraţia publică la nivel central, avem nevoie şi la nivel local, şi cred că această schimbare, ca să nu rămână doar pe hârtie, are nevoie de parteneriatul dumneavoastră”.
La rândul său, viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a subliniat că ‪‎parteneriatul real între Guvern și administrația locală presupune încredere reciprocă și deschidere, prin instituţionalizarea dialogului şi exercițiul transparenţei: „Am vrut să ne vedem cu dumneavoastră şi să lucrăm împreună la o guvernare partenerială. Eu cred că, timp de 26 de ani, guvernele centrale au rămas datoare guvernării locale. Nici n-am teoretizat, nici n-am conceptualizat foarte bine până acum ce înseamnă o guvernare locală, cum folosim puterile locale, cum respectăm puterile locale şi cum le oferim independenţă şi autonomie. Este important să vedem în ce măsură administraţia locală şi administraţia centrală pot participa la dezvoltare, pot fi actori importanţi ai dezvoltării. Este adevărat că mediul privat susține dezvoltarea economică, dar o dezvoltare sistematică, planificată, nu poate fi făcută fără administrație”.

Vasile Dîncu a subliniat care sunt beneficiile acestei colaborări: administrația locală află în ce fel actualul Guvern poate sprijini aleșii locali pentru concretizarea proiectelor de dezvoltare locală, ce planuri, strategii, programe de dezvoltare și finanțare pot accesa pentru a dezvolta localitățile și județele pe care ei le administrează. În același timp, Guvernul identifică problemele cu care se confruntă autoritățile publice în realizarea acestor programe.
  „S-a încheiat un mandat al administraţiei locale şi am vrut ca în acest moment, când se deschide un nou ciclu pentru administraţia locală, iar în toamnă şi unul pentru administraţia centrală, când va veni un nou guvern şi un nou parlament, să aducem câteva instrumente, strategii pe care noi le lansăm cu ocazia acestui forum, proiecte de legi, proiecte de ordonanţe şi alte sisteme de planificare. Încercăm să luăm punctul de vedere al opiniei publice, punctul de vedere al cetăţenilor, este important să vedem în ce măsură ei sunt satisfăcuţi de eficienţa guvernamentală. Şi noi, prin dvs, încercăm să cuantificăm acest aspect.  Miniştrii guvernului, cărora le mulţumesc că au acceptat să vină lângă noi, vor fi prezenţi la ateliere şi vor răspunde cu eficienţă şi la întrebările dvs. practice”, a precizat ministrul dezvoltării regionale.
Președinții structurilor asociative ale administrației publice locale prezenți la deschiderea Forumului au vorbit despre obiectivele administrației publice locale: modernizarea statului prin descentralizare, ghișeul unic, consolidarea autonomiei locale în România, elaborarea codului finanțelor publice locale, consultarea autorităților publice locale în toate chestiunile care le privesc în mod direct, modificarea și completarea Legii administrației publice locale și un sistem de salarizare echitabilă pentru administrația publică locală.
Prezentând Strategia de Dezvoltare Teritorială a României (SDTR), viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, a pus accentul pe nevoia creării mecanismelor de descentralizare a puterii și a resurselor, astfel încât acestea să fie distribuite în funcție de nevoile reale de investiții, identificate în urma unor cercetări aplicate: “Există deficiențe pe care nu le-am putut rezolva în cele 8-9 luni de guvernare - ca, de exemplu accelerarea unei proceduri legate de zonele metropolitane. De multe ori dumneavoastră, primarii, spuneți că sunteți prea mici pentru proiecte mari, dar cu ajutorul Guvernului se pot găsi resurse și pentru proiectele mari. Vrem să facem cooperare descentralizată, schimb de rețete de succes, pentru că de multe ori administrația locală e mai creativă decât administrația centrală, iar noi vrem să premiem proiectele dvs. de succes. Vrem să luam în calcul planurile de acțiune locală, atunci când facem strategiile naționale. Am preluat deja foarte multe experiențe și observații din teritoriu”.
Tot cu privire la SDTR, Mihaela Vrabete, secretar de stat în MDRAP, a evidențiat câteva dintre țintele Strategiei pentru orizontul 2035:
-      0 localități lipsite de infrastructură tehnico-edilitară,
-      1 hub portuar de importanță internațională,
-      câte 6 poli de excelență rurală în fiecare județ,
-      7 spitale regionale,
-      8 poli tehnologici dezvoltați (în principalele centre universitare și CDI – București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești, Timișoara), 
-      9 parcuri industriale și științifice dezvoltate,
-      o nouă hidrocentrală pe Dunăre,
-      12 centuri ocolitoare pentru orașe reședință de județ,
-      platforme intermodale dezvoltate,
-      14 stațiuni balneare incluse în circuitele turistice internaționale,
-      15 sisteme urbane create la nivel național,
-      16 situri industriale reabilitate, 
-      centre istorice renovate/ regenerate, 
-      infrastructură pentru reciclarea deșeurilor dezvoltată,
-      rețea de stațiuni/localtăți turistice dezvoltate,
-      20 de parcuri naturale incluse în rețeaua turistică internațională, 
-      constituirea a cel puţin 4 zone metropolitane competitive la nivel european, 
-      Bucureşti 2035 – transformarea Capitalei într-un pol competitiv la nivel european.
Prezentările în plen au continuat cu ateliere de lucru în care reprezentanții MDRAP și ai altor ministere au discutat cu invitații despre dezvoltare economică și strategii naționale în sprijinul autorităților locale, finanțări prin fonduri europene și de la bugetul de stat pentru dezvoltare locală și regională, cadastru, amenajarea teritoriului, urbanism și dezvoltare durabilă, direcții strategice în agricultură și dezvoltare rurală.
Forumul continuă și azi, marți, 5 iulie, cu dezbateri pe temele Transparența și managementul funcției publice în administrația publică locală, Descentralizare și autonomie locală, Codul Administrativ și Codul de procedură Administrativă. E.S. Klaus Iohannis, Președintele României, prim-ministrul României Dacian Cioloş și viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vor prezenta concluziile la încheierea evenimentului (ora 14.30). 
* * *
Prezentările făcute în cele două zile vor fi publicate, după eveniment, în pagina dedicată din site-ul MDRAP și în contul SlideShare al MDRAP, de unde vor putea fi vizualizate și descărcate. 
Pentru agenda actualizată, participanți și informații în timp real despre Forumul Administratiei Publice Locale, urmăriți site-ul ‪MDRAP, pagina de Facebook dedicată Forumului și contul de Twitter @eDezvoltare. Pentru a revedea momente din timpul evenimentului, urmăriți clipurile video care vor fi postate pe canalul YouTube eDezvoltare.
Forumul Administrației Publice Locale este o platformă de dezbateri privind prioritățile celei de-a doua etape a mandatului actualului Guvern în relația cu administrația publică locală și oportunitățile existente pentru derularea unor proiecte de investiții durabile, la nivel local. Pe parcursul celor două zile, prezentările și dezbaterile sunt moderate de viceprim-ministrul Vasile Dîncu, de înalți oficiali și reprezentanți ai conducerii MDRAP.