Inteviu cu Maia Sandu

marți, 24 mai 2016

Cine sapă groapa PRM-ului?

Cu doi-trei ani în urmă, când Gheorghe Funar s-a rupt de Vadim și i-a contestat autoritatea de lider, lucrurile mi s-au părut oarecum firești! Avea de ce să fie contestat Vadim, la fel cum avea și Vadim motive să se considere îndreptățit la funcția de președinte al Partidului România Mare. Mai trecuse Vadim prin asemenea momente! Disputa dintre cei doi s-a desfășurat în limitele unei oarecari normalități, până la momemtul când Funar a depus liste de candidați la alegerile pentru parlamentul UE, liste depuse în numele PRM și respinse la Biroul Electoral Central deoarece nu exista niciun temei juridic pentru Funar să se considere președinte al PRM. Mi-am dat seama atunci că ceva nu este în regulă cu Funar Gheorghe! După mai bine de 20 de ani petrecuți în politică și în administrație, numitul Funar Gheorghe nu știa să citească o decizie judecătorească. S-o citească și s-o înțeleagă, firește... În zadar au muncit zeci de inși să strângă sute de mii de semnături!... Pretinsul președinte nu pricepuse un text de zece cuvinte, făcându-se de rîsul curcilor, cât era de competent!... L-am sfătuit să se lase de politică, că încurcă lumea care-l mai ia în serios!... Cum făcusem eu!

Apoi a urmat moartea, neașteptată pentru public, a „Tribunului”! După care, firesc, a urmat în toamnă un congres de reorganizare a PRM, de alegere a unui nou președinte etc. N-am mai înțeles însă ce a urmat după congres, când același Funar Gheorghe a depus la tribunal o contestație privind legalitatea condițiilor în care s-a ținut congresul PRM din octombrie 2015.
La intervenția în instanță a lui Funar însă, congresul PRM-ului a fost invalidat de tribunal și urmează să se țină altul, care să respecte întocmai prevederile legale!...

...Am înțeles la vremea respectivă împătimirea cu care Funar Gheorghe se ținea de capul lui Vadim, care îi fusese șef și, în mare măsură, binefăcător. S-a mai văzut ură și invidie între politicieni. Facerea de bine... Dar cum să înțeleg pornirea lui Funar împotriva partidului pe care mereu a vrut să-l conducă?!  Vrea acum să-l distrugă? Vrea să dispară PRM de pe scena politică a României?! Măi, Ghiță?! Te-ai gândit bine înainte de a face pasul ăsta care te expune oprobiului public?!

Au mai fost oameni în PRM care l-au contestat pe Vadim! Dar niciunul, cât știu eu, n-a avut nebunia să atenteze la existența PRM-ului!
Am auzit în urmă însă, cu câteva săptămâni, la două posturi TV importante, știrea că Partidul România Mare a fost radiat de pe lista partidelor politice!... Firește, n-am crezut! Și mi s-a confirmat de la BEC că PRM există mai departe!... Dar o veste ca asta, dată pe două televiziuni în plină campanie de depunere a listelor pentru alegerile locale, a derutat multe persoane, multe filiale din țară, multe candidaturi posibile!...
Pe mulți i-am auzit căinând biata țară rămasă fără singurul partid de care se mai putea lega o speranță mai serioasă!... Am încercat eu să-i conving că nu-i adevărat ce au auzit, poate i-oi fi convins pe câțiva, dar restul, milioane de telespectatori, au rămas cu informația, bună pentru unii, rea, cumplită pentru cei mai mulți, că PRM nu mai există, nu va mai participa la alegerile din vară!... Clar, un sabotaj dur pentru PRM! Cine se află în spatele delor două comunicate mincinoase, ticăloase de-a dreptul?!...

Interesându-mă la conducerea PRM am aflat că în zadar au încercat cei de la PRM să obțină de la cele două televiziuni rectificarea cuvenită, dezmințirea îndreptățită!... Refuz abuziv, inacceptabil, fără nicio explicație din partea televiziunilor, a  însuși CNA! Din care se poate înțelege că Funar nu este singurul care sapă la temelia PRM-ului! Nu o face de capul său, ci în cârdășie cu... Cu cine, măi Ghiță – cum îți ziceau prietenii din Vatra Românească cu 20 de ani în urmă, măi Ghiță, în solda cui ai ajuns tu să-ți trădezi tovarășii de drum și de idei patriotice, naționaliste?!... Păi un naționalist nu decade în asemenea hal decât dacă nu a fost niciodată naționalist, ci un farseur, care a mimat și patriotismul, și disponibilitatea de a se dedica binelui comunitar!...

Ce-i cu tine, Ghiță Funar?! În ce echipă joci? Ești de-al nostru sau de-al lor? Și de când? Dintotdeauna sau numai de curând, de când te-au agățat cu ceva și te șantajează fără milă, fără nicio șansă de-a le rezista!... Sărăcan de tine!... Ce putem face pentru tine, fratele nostru slab de ânger și bătut de soartă? Să-ți căutăm un duhovnic? Să le dăm câteva după ceafă celor ce te-au pus în lesă?! Cine sunt ăștia, frate Ghiță?! Nu putem să te lăsăm singur cu ei, căci n-au mamă, n-au tată, criminalii!... Singur nu le poți face față! Vină-ți în fire și descarcă-ți sufletul la vreunul din prietenii mulți pe care îi mai ai încă!

...După câte am aflat, domnul Funar Gheorghe face acum parte din partidul Blocul Unității Naționale, deci a renunțat la veleitățile de președinte al celui mai important partid naționalist. Și ce face? Vrea să distrugă PRM-ul?! În ce scop? Speră că electoratul PRM se va muta la Blocul Unității Naționale?!... Sau, simplă dispariția PRM este ca un balsam pentru sufletul său ros de ranchiună și porniri resentimentare imposibil de stăvilit, de controlat?!

Pe cine vrea Funar să pedepsească în felul acesta? Pe alegătorii care nu-l mai vor? Pe colegii de partid cărora le-a înfipt cuțitul în spate fără niciun regret?!... Fără niciun motiv, de fapt?! Chiar te-ar face fericit dispariția PRM?!... Azi a PRM, mâine a României?!... Ghiță, Ghiță! În ce înfundătură ai intrat, măi, băiete?!

În numele foștilor colegi din Vatra Românească,
Ion Coja

22 mai 2016

Un comentariu:

  1. Ma taie lacramile domn"profesor ! Nu am votat niciodata cu PRM dar l-am considerat, cu respect ,o pavaza ! I-am luat mereu apararea lui Vadim cum ca nu e asa de periculos cu il arata gura si apoi era un mare om de cultura .Ma doare sufletul si pe mine pierderea acestui tribun,patriot si a produsului sau !Bogdah Diaconu este foarte departe si ceva inca nedefinit ! Cat priveste ajunsul neprocopsit Funar,atat de "duios",ingaduitor si buniceste certat de dumneavoastra din pacate nu este singurul "vrajmas"al propriei "fiinte",avem samsari ,tradatori de-a binelea,catarati fara cultura politica civica si etica ,iresponsabili ,neuitatori in oglinda,avem si prosti prea multi prosti ! DOAMNE APARANE DE EI ! Pentru dumneavoastra ,un umil salut romanesc neaos !

    RăspundețiȘtergere