Inteviu cu Maia Sandu

luni, 30 decembrie 2013

Apel pentru reorganizarea societatii civile romanesti



CONSILIUL NATIONAL AL SOCIETATII CIVILE (CNSC)

Forta a Treia - forta civica a natiunii romane!
APEL
CATRE TOTI MEMBRII CNSC
PENTRU REORGANIZAREA SOCIETATII CIVILE ROMANESTI
-         Proiect de plan de actiune pentru anul 2014 -

1.      Actualizarea si completarea documentului programatic al CNSC, intitulat "PLATFORMA CIVICA". Termen: 20.01.2014; Responsabili: Dogaru Mircea (ROMANIA), Popescu Mircea (SUA), Hazaparu Dan (ROMANIA).
2.      Difuzarea "PLATFORMEI CIVICE" catre membrii CNSC si in mass media, in scopul adoptarii acesteia, prin consens. Perioada: 20-31.01.2014; Responsabili: Sirbu Razvan.
3.      Intocmirea unui studiu/articol  cu tema "Forta a Treia, forta civica a natiunii romane. Scopul si rolul societatii civile in prezent si in perspectiva". Termen: 20.01.2014; Responsabil: Dogaru Mircea.
4.      Informarea si atragerea a cat mai multe sindicate, ONG-uri si cetateni in randurile CNSC. Stabilirea procedurii de adeziune pentru persoane juridice si pentru persoane fizice. Termen: 31.01.2014; Responsabil: Radu Toma (SUA).
5.      Inregistrarea sindicatelor, ONG-urilor si a persoanelor fizice din cadrul CNSC ca membri sustinatori ai Consiliului Unirii, in scopul atragerii catre CNSC a cetatenilor Republicii Moldova, care detin si cetatenia romana. Termen: 31.01.2014; Responsabil: Radu Toma; Anatol Munteanu (REPUBLICA MOLDOVA).
6.      Stabilirea cadrului organizatoric al activitatii interne a CNSC. Stabilirea de coordonatori pe domenii de activitate, la nivel national, astfel:
a.       Coordonator pe probleme de politica interna;
b.      Coordonator pe probleme de politica externa;
c.       Coordonator pentru diaspora;
d.      Coordonator pentru unirea Basarabiei cu Romania;
e.       Coordonator pentru relatia cu NATO si UE;
f.       Coordonator pentru probleme economice;
g.      Coordonatori pentru monitorizarea principalelor institutii ale statului de drept.
            Termen: 31.01.2014; Responsabili: presedintii sindicatelor si ONG-urilor membre ale    CNSC.
7.      Dezvoltarea retelei de Internet a CNSC si a comunicarii electronice:
a.       Construirea si atribuirea unei pagini de Internet pentru fiecare comuna si oras din Romania (toatal 3174 localitati). Termen: 31.01.2014; Responsabil: Rinciog Dumitru; Sirbu Razvan.
b.      Expedierea unei scrisori de informare (vezi Anexa 1) catre toate cele 3174 de localitati ale Romaniei. Termen: 31.01.2014; Responsabil: Radu Toma.
c.        Publicarea si mediatizarea opiniilor membrilor CNSC pe paginile de Internet ale localitatilor, in scopul crearii celei mai mari tribune de exprimare libera a cetatenilor si de dezbatere democratica a problemelor Romaniei. Termen: Permanent; Responsabili: Pricina Valeriu, Rinciog Dumitru.
8.      Implicarea in alegerile europarlamentare - noul test oficial de masurare a fortei si influentei CNSC in societatea romaneasca:
a.       Intocmirea unei liste de 50 - 60 de candidati din Romania,  Republica Moldova si Diaspora (LISTA NATIONALA), alesi din randul personalitatilor de cetatenie romana, ale caror calitati morale si profesionale sunt  in afara oricarui dubiu (candidatii nominalizati de CNSC pot fi si membri ai unor partide politice). Termen: 31.01.2014; Responsabil: Dogaru Mircea, Denisa Popovici, Dragos Militaru.
b.      Expedierea unei invitatii de adeziune la CNSC, alaturi de un contract de sponsorizare a societatii civile, pentru fiecare dintre candidatii propusi pentru LISTA NATIONALA. Termen: 10.02.2014; Responsabil: Vasile Mihai
c.       Desfasurarea unui sondaj public, in scopul stabilirii ordinei pe lista a numarului  maxim de candidati, prevazuti de legea electorala (aproximativ 43 de persoane). Termen: 20.02.2014; Responsabili: Toma Radu, Miron Manega.
d.      Negocierea si inregistrarea la BEC a unei aliante electorale cu unul sau mai multe partide politice care accepta alianta electorala cu CNSC prin SCMD.. Termen:  25.02.2014; Responsabil: Dogaru Mircea
e.       Implicarea in strangerea de catre partidul/partidele aliate a cel putin 200.000 de semnaturi de sustinere a a candidatilor inscrisi pe LISTA NATIONALA. Termen: 01.03.2013; Responsabili: Presedintii tuturor sindicatelor si ONG-urilor membre ale CNSC
f.       Intocmirea Planului de desfasurare a campaniei electorale pentru promovarea candidatilor inscrisi pe LISTA NATIONALA. Termen: imediat dupa adoptarea HG privind alegerile europarlamentare (cu 90 zile mai inainte de ziua alegerilor). Raspunde: Balan Iosif

9.      Participarea la pregatirile privind sarbatorirea Zilei Limbii Romane. Termen: 15.08.2014; Responsabil: Corneliu Leu, Pricina Valeriu.
10.  Intocmirea unui plan de masuri pentru implicarea CNSC in alegerile prezidentiale. Termen: cu 60 zile inainte de data alegerilor; Responsabil: Dogaru Mircea.


COORDONATOR AL CONSILIULUI NATIONAL AL SOCIETATII CIVILE,
PRESEDINTE AL SINDICATULUI CADRELOR MILITARE IN REZERVA,

Col. (r) prof. dr. Mircea DOGARU

vineri, 13 decembrie 2013

CNSC în Parlament, la dezbaterea pentru „renovarea” Consiliului Superior al Magistraturii

Joi, 12.12.2013, în plină „fierbere” publică, determinată de modificarea Codului Penal, la Palatul Parlamentului, în Sala Drepturile Omului, a avut loc Conferința Româno-Franceză privind raporturile dintre judecători și procurori și rolul Consiliului Superior al Magistraturii. Conferința, având o participare de aproximativ 80 de persoane, a fost organizată de Asociația Procurorilor din România și Asociația Franco-Română a Juriștilor. Printre conferențiarii și vorbitorii evenimentului s-au numărat Oana Andreea Schmidt Hăineală, președintele CSM, Rodica Stănoiu, fost Ministru al Justiției, Conf. Univ. Dr. Constantin Sima, președintele Asociației Procurorilor din România (a moderat atelierul privind statutul procurorului în România), Anne Coquet, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul din Paris (a vorbit despre statutul procurorului în Franța), Ion Popa, judecător la Curtea de Apel București (unul dintre fondatorii CSM, în 2004), Jean Trotel, prim președinte al Curții de Apel Lyon, etc. Din partea CNSC (Consiliului Național al Societății Civile) au participat Dan Hazaparu (președinte al Federației Române pentru Democrație prin Drept), Denisa Popovici (lider al Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR și vicepreședinte al Alianței Naționale Sindicale Feroviare), Col (r) Dr. Mircea Dogaru (președinte al Sindicatului Militarilor) și Miron Manega, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
Două probleme majore au constituit obiectul dezbaterilor: modificarea legii care reglementează raporturile dintre procurori și judecători în cadrul CSM și problema prezenței reprezentanților Societății Civile în această instituție. În discursul său, Oana Andreea Schmidt Hăineală, președintele actual al Consiliului Superior al Magistraturii, și-a exprimat rezerva privind oportunitatea acestei reprezentări, ceea ce a stârnit riposta lui Mircea Dogaru. Acesta, după o scurtă introducere în care a sublinia că justiția românească este înrudită cu cea franceză prin spiritul latin comun ambelor țări și că „nu putem deveni anglo-saxoni peste noapte”, i-a atras destul de apăsat atenția președintelui CSM (Oana Andreea Schmidt Hăineală) că instituția Ministerului Public reprezintă interesele publicului, iar publicul este, în ultimă instanță, societatea civilă. „De aceea este necesară prezența reprezentanților societății civile în CSM, ca observatori măcar” – și-a încheiat Mircea Dogaru intervenția. Miron Manega, a luat cuvântul în continuare, continuându-i ideea: ”Eu am să citez, totuși, cuvintele unui anglo-saxon. G.B Shaw spunea că, dacă cel mai umil om nu poate pune în mișcare cea mai înaltă curte, Justiția este o batjocură. G.B Shaw se referea, desigur, la aspectul formal și de procedură al sistemului juridic britanic de la începutul secolului XX. Aș vrea să spun că, mai puțin pe partea de procedură, dar în mod categoric pe cea de fond, în România, cel mai umil om nu poate pune în mișcare cea mai înaltă curte... Mă surprinde și mă îngrijorează rezerva d-nei Hăineală privind oportunitatea prezenței societății civile în CSM pentru că, așa cum a spus dl. Dogaru, CSM-ul, ca parte a Ministerului Public, reprezintă publicul, nu se reprezintă pe sine. Eliminând societatea civilă din CSM, acest Consiliu își pierde până la urmă sensul. Există acest risc, întrucât ideea e susținută de o persoană care posedă autoritatea funcției.  Împărtășesc, din perspectiva bunului simț și a logicii, ideea egalității de pondere între procurori și magistrați în cadrul CSM, susținută de d-na Rodica Stănoiu, dar susțin și egalitatea de pondere a reprezentanților societății civile în acest consiliu. Și nu doar ca observatori, cum spunea dl. Dogaru, ci ca factori decizionali”.
Spre sfârșitul lucrărilor, judecătorul Ion Popa a luat cuvântul și a susținut, ca și cei doi intervenienți (Dogaru și Manega), necesitatea prezenței societății civile, cu drepturi egale, în CSM, însă cu o pondere numerică mai mică.
Confruntarea amiabilă a procurorilor cu reprezentanții societății civile, precum și cu structura similară CSM din Franța, a dus la lămurirea multor aspecte ce se vor regăsi în reconfigurarea juridică și statutară a Consiliului Superior al Magistraturii. 



CONSILIUL NAȚIONAL AL SOCIETĂȚII CIVILE

marți, 3 decembrie 2013

MANIFESTARILE DE LA ALBA IULIA
ASA CUM AU FOST

In atentia tuturor rezervistilor, membrii sau nu ai SCMD si a aliatilor din cadrul Societatii Civile

Doamnelor si domnilor,

Cu profund regret va informez ca anul acesta, la Alba Iulia, s-a petrecut un fenomen total strain de ideea de unitate nationala si total contrar ideii de sarbatoare nationala. Din pacate, acest fenomen tradeaza starea de spirit reala a romanilor. Pe scurt, cu ocazia depunerii coroanelor aniversare din partea institutiilor nationale si locale ale statului, s-au auzit huiduieli copioase. De la presedinte, guvern, Senat, Camera Deputatilor, la prefectura, Consiliu Judetean si primar, toate au fost copios, si in mod egal, huiduite. De asemenea, delegatiile tuturor partidelor, fara exceptie, au fost huiduite. Mai mult, dat fiind scandalul Rosia Montana, au fost huiduiti si delegatii Academiei Romane.

Tacerea s-a instaurat doar in momentul depunerii de coroane de catre delegatiile Societatii Civile, primele aplauze izbucnind in momentul in care au depus coroane SCMD, veteranii, rezervistii si Cultul Eroilor.

Aceasta este starea de spirit a romanului, iar clasa politica, respinsa in corpore, ar trebui, de pe acum, sa fie ingrijorata de viitoarele alegeri europarlamentare si prezidentiale.

Ca membru marcant al Societatii Civile, in baza Rezolutiei CNR 2013, de la Alba Iulia, SCMD isi va pune, ca si pana acum, capacitatea organizatorica la dispozitia aliatilor, in cadrul CNSC, pentru ca cetatenii sa se prezinte la vot si sa voteze, in interesul lor, al natiunii si al statului roman. Cum insa, nici SCMD nu mai accepta promisiuni neonorate, membrii clasei politice ar trebui sa constientizeze faptul ca, prioritar pe agendele lor de lucru, este obligatoriu sa devina implinirea obiectivelor tuturor categoriilor socio-economice si de varsta ale Societatii Civile romanesti, impotriva intereselor egocentrice, individuale sau de “bisericuta” politica, intra, extra sau interpartide! Daca nu vor sa fie alesi cu o majoritate de 37 din ……70 de participanti la vot!

PRESEDINTELE SCMD,

Col.(r) dr. Mircea DOGARU